dissabte, 22 de setembre del 2012

Ruac

Ononis tridentata L.


Mata de ruac en sòl guixenc, Vinebre, Alta Ribera d'Ebre, Catalunya


El ruac és una mata llenyosa molt ramificada de la família de les fabàcies -o papilionàcies-, les tiges són més o menys erectes i una mica piloses; sovint supera 1 m.


Rama fullosa amb els folíols dentats a l'àpex, Vinebre, Alta Ribera d'Ebre, Catalunya



Fulles compostes, amb 3 folíols de fins a 20 x 5 mm, de forma espatulada, suculents (carnosos) amb 3-5 dents apicals i amb un nervi poc visible i pecíol molt curt amb 2 estipules a la base que l'envolten en forma de beina.




Flors i fulles de ruac, Vinebre,  Alta Ribera d'Ebre, Catalunya



Les flors estan agrupades en petits raïms, sovint de 2-4 flors; creixen sobre peduncles d'1 cm de llarg aproximadament que tenen pèls glandulosos. A la base té una bràctea d'uns 5 mm; la corol·la de fins a uns 15 mm té les peces florals blanquinoses i amb els àpexs rosats o una mica violacis, els sèpals no arriben a 1 cm de llargada. Floreix des del maig fins al setembre i sovint podem trobar a la mateixa planta flors obertes i fruits madurs.




Fruit, a l'esquerra i flors de ruac, Vinebre,  Alta Ribera d'Ebre, Catalunya


Flor papilionàcia de ruac en vista lateral, Vinebre,  Alta Ribera d'Ebre, Catalunya

Fruit amb els pèls glandulosos ben visibles, Vinebre,  Alta Ribera d'Ebre, Catalunya


El llegum, fruit típic de la família, és com el calze i el peduncle cobert de pels glandulosos que es fan enganxosos al tacte; és pèndul sobretot quan madura, arriba als 2 cm de llarg i poc més de 50 mm d'ample, té 2(3) granes com a màxim d'uns 2,5 mm.



Rama de ruac amb flors i fulles, Vinebre,  Alta Ribera d'Ebre, Catalunya


Viu als costers i talussos guixencs sovint barrejats amb margues. És una planta indicadora de sulfat de calci (guix) que al país s'anomena "sal de moro". Dóna nom a un tipus de vegetació anomenant Ononidetum tridentatae dins les brolles de romer i xipell (Rosmarino-Ericion)

És més aviat rar i localitzat, encara que l'hem observat a tots els municipis de la nostra comarca; rarament l'hem localitzat per sota del 60 m.

És una planta que es distribueix per l'oest de la mediterrània.

No en tenim notícia, d'usos medicinals.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Campanera cabdellada

Convolvulus lanuginosus Desr. , Encycl. [J. Lamarck & al.] 3(2): 551 (1792 ) =  Convolvulus  argentatus Pourr. Jacq. =  Convol...