dilluns, 26 de novembre del 2012

Bàlsam

Carpobrotus acinaciformis (L.) L. Bolus


Flors de bàlsam, plantat a Ascó, setembre de 2012


El bàlsam és una planta perenne de la família de les aïzoàcies, suculenta am les tiges prostrades que arrelen al seus nusos, és planta de creixement molt ràpid i les tiges arriben a fer varis metres de llargada.




Flors de bàlsam, plantat a Ascó, setembre de 2012


Les fulles son oposades i sèssils, glauques, de secció en forma de triangle isòsceles a la part apical, d’uns 10 cm o més de llargada.



Plantes de bàlsam en flor, plantat a Ascó, setembre de 2012


Les flors tenen 4 o 5 tèpals, verds i crassos, el que semblen els pètals són en realitat estaminodis petaloides, normalment de color purpuri en aquesta espècie,  sovint arriben als 12 cm de diàmetre. Florei del març al setembre. El fruit és carnós i comestible, i d’aquí el seu nom científic (Karpos=fruit) (brotus(a)=comestible)



Flors  i fulles de bàlsam, plantat a Ascó, setembre de 2012

És una espècie originària de Sud-àfrica que ha esdevingut subcosmopolita.

És tracta d’un gènere cultivat en jardineria i emprat per fixar talussos i sorrals, sobre tot l’espècie C. edulis, que escapada de cultiu és una de les plantes amb un poder invasor molt important que sol desplaçar les espècies autòctones dels llocs que envaeix, sobre tota les platges i al litoral.

A la nostra comarca hem vist alguna població actuant com a invasora però de manera feble.





Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Campanera cabdellada

Convolvulus lanuginosus Desr. , Encycl. [J. Lamarck & al.] 3(2): 551 (1792 ) =  Convolvulus  argentatus Pourr. Jacq. =  Convol...