dimarts, 6 de novembre del 2012

Cascall groc, cascall marí

Glaucium flavum Crantz, Stirp. Austr. Fasc. 2: 133 (1763)
=G. luteum Scop., Fl. Carniol. ed. 2,1: 369 (1771)
=G. fulvum Sm., Exot. Bot. 1: 11 (1805)
=G. serpieri Heldr., in Gartenflora 22: 324 (1873)



Cascall groc, planta en flor i fruits secs de la temporada anterior, Riba-roja (T), Alta Ribera d'Ebre, Catalonia, setembre de 2011

Planta herbàcia biennal o perennant de la família de les papaveràcies, pilosa, amb làtex groc; tija glabra, erecta, ramificada, sovint supera els 50 cm i no arriba al metre. És congènere del cascall banyut.


Fulles pinnatipartides amb els lòbuls irregulars i els marges ondulats, de fins a 30 x 5,5 cm, les basals són peciolades, amb els segments lobats irregularment, les fulles caulinars són més petites i menys dividides, sèssils i amplexicaules.


Cascall groc, detall de la flor, Riba-roja (T), Alta Ribera d'Ebre, Catalonia, setembre de 2011

Cascall groc, detall de la flor i el fruit incipient, Riba-roja (T), Alta Ribera d'Ebre, Catalonia, setembre de 2011


Inflorescències en cima pauciflora i poc foliosa; pedicel d'uns 2 cm, glabrescent; flors solitàries de fins a 15 cm de diàmetre, 2 sèpals pilosos, caducs a la floració, de fins a 30 x 10 mm; 4 pètals grocs de fins a 40 cm, els 2 interiors trífids i més petits, amplament obovats; estams amb filaments de fins a 20 mm, anteres grogues; ovaris amb dos lòbuls amb els estigmes divergents. Floreix d'abril a juny, l'hem vist florida i fructificada el mes de desembre.



Cascall groc, detall del fruit i fulles i poncelles, Riba-roja (T), Alta Ribera d'Ebre, Catalonia, setembre de 2011

Fruit en càpsula cilíndrica, en forma de siliqua, erecta, bilocular, dehiscent en dues valves de l'àpex cap a la base, glabra o una mica papil·losa de fins a 30 cm; granes reniformes, de fins a 1,5 x 1 mm, alveolades, negroses.



Cascall groc, detall del fruit i flor i poncelles, Riba-roja (T), Alta Ribera d'Ebre,
Catalonia, setembre de 2011

Habita els codolars dels rius, les vores interiors de les platges, en llocs alterats (Andryalo-Glaucion, Glaucio-Cakilion); nosaltres sempre l'hem trobat, efímera, a diversos llocs, sempre alterats per l'home, talussos argilosos, vorals viaris amb còdols, construccions agrícoles, etc.

És molt rara i sempre poc abundant.

És planta de distribució holàrtica, sobretot a les platges, penetra poc als indrets continentals.




Actualitzat a data: 2013, 1 de setembre, 14:15 h.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Campanera cabdellada

Convolvulus lanuginosus Desr. , Encycl. [J. Lamarck & al.] 3(2): 551 (1792 ) =  Convolvulus  argentatus Pourr. Jacq. =  Convol...