divendres, 28 de desembre del 2012

Flor-robí

Lamium amplexicaule L. subsp. amplexicaule


Planta de flor-robí florida, Vinebre (T), Alta Ribera d'Ebre, desembre de 2012

La flor-robí és una herba anual de la família de les labiades, poc ramificada; tija de secció quadrangular, de tiges poc folioses, de rel prima, rarament supera els 30 cm d'alçada.


Fulla de flor-robí,  Vinebre (T), Alta Ribera d'Ebre, desembre de 2012

Les fulles fan entre 4 i 8 cm amb el pecíol inclòs, limbe ovat, crenat o lobat de fins a 25 x 20 mm, amb pilositat curta, d'un verd grisenc.


Planta de flor-robí a punt de la florida, Vinebre (T), Alta Ribera d'Ebre, desembre de 2012

Flors reunides en 2 a 5 verticil·lastres, amb les bràctees molt similars a les fulles però sèssils i de fins a 40 mm de llargada; les bràctees de vegades estan tenyides de tonalitats purpúries


Planta de flor-robí florida, Vinebre (T), Alta Ribera d'Ebre, desembre de 2012

Calze de fins a 7-9 mm; corol·la de 15-20 mm amb el tub molt llarg, bilabiada, amb pilositat molt curta, el llavi inferior amb l'interior blanquinós i amb tonalitats purpúria com la resta de la corol·la; els estams queden protegits pel llavi superior, les anteres són piloses i el pol·len de color taronja o vermellós; l'estil també està inclòs amb l'estigma dividit en segments desiguals. El màxim de la floració es dóna entre el febrer i maig, però és planta molt primerenca i ja floreix als herbassars a recer a finals de desembre.

Els fruits són 4 núcules de fins a 3,5 x 1,3 mm, de color marró clar amb puntets blancs.



Hàbitat de flor-robí, Vinebre (T), Alta Ribera d'Ebre, desembre de 2012

Com la verònica polida habita els herbassars de les vores dels camps i de les xarxes viàries, en llocs sovint remoguts i nitrificats (Solano-Polygonetalia).

És planta de distribució subcosmopolita. És considerada com una mala herba.

Molt comú i abundant a tota la comarca.

S'han descrit varietats i formes a causa de la seva relativa variabilitat morfològica.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Campanera cabdellada

Convolvulus lanuginosus Desr. , Encycl. [J. Lamarck & al.] 3(2): 551 (1792 ) =  Convolvulus  argentatus Pourr. Jacq. =  Convol...