dilluns, 17 de desembre del 2012

Romer

Rosmarinus officinalis L.



Rames florides de romer, Flix, Vingalis, brolla de romer i xipell,
desembre de 2012

El romer és una mata o petit arbust de la família de les labiades, amb el fullam persistent, de branques erectes, olorosa, de tiges llenyoses especialment a la base; alguns exemplars poden arribar als 2,5 m.

Les fulles són linears, dures, revolutes, amb el revers amb pilositat que li dóna un aspecte blanquinós, de fins a 40 x 3 mm, amb l'anvers glabre i lluent i amb glàndules d'essència molt olorosa que són visibles amb una lent.


Flors de romer, Flix, Vingalis, brolla de romer i xipell, desembre de 2012

Les flors estan agrupades en verticil·lastres a l'aixella de les fulles; calze bilabiat de fins a 6-7 mm, glandulós i molt poc pilós; corol·la bilabiada de fins a 12 mm, blanquinosa o amb tonalitats blaves o roses; té dos estams corbats que acompanyen l'estil; el fruit està format per 4 núcules visibles al fons del calze. Floreix durant bona part de l'any encara que té un màxim de floració a començament de l'hivern.


Rames en fruit de romer, Flix, Sebes, brolla de romer i xipell, abril de 2009

Rames en fruit de romer, Flix, Sebes, brolla de romer i xipell, abril de 2009


Habita les brolles i matollars, colonitza bancals i erms, característic de la brolla de romer i xipell (Rosmarino-Ericion). Planta de distribució mediterrània.

Molt comú i abundant a tota la comarca.

És una les plantes més utilitzades en medicina popular; per a l'ús extern i preparat en infusió s'ha usat com a vulnerària per netejar llagues, o per fer fregues macerat en alcohol; en ús intern es pren infusions com a tònic i s'ha vingut preparant en forma d'infusions per depurar la sang barrejat amb sanguinària.




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Campanera cabdellada

Convolvulus lanuginosus Desr. , Encycl. [J. Lamarck & al.] 3(2): 551 (1792 ) =  Convolvulus  argentatus Pourr. Jacq. =  Convol...