dimecres, 16 de gener del 2013

Foixarda

Globularia alypum L., Sp. Pl.: 95 (1753)



Planta de foixarda en flor, Flix vers Riba-roja, 13 de gener de 2013

La foixarda és una mata llenyosa de la família de les globulariàcies. Tiges erectes i molt folioses, amb els capítols florals al capdamunt. Supera de poc el mig metre encara que rarament pot arribar al metre.



Fulla de foixarda en flor, Flix vers Riba-roja, 13 de gener de 2013
Fullam de foixarda en flor, Flix vers Riba-roja, 13 de gener de 2013

Les fulles, de fins a 2,5 x 0,5 cm, són fasciculades; tenen el pecíol curt i l'àpex mucronat. Té unes excrescències o concrecions de carbonat càlcic que es manifesten amb la superfície foliar puntejada.



Inflorescències de foixarda en flor, Flix vers Riba-roja, 13 de gener de 2013
Inflorescències de foixarda en flor, Flix vers Riba-roja, 13 de gener de 2013

Les flors, pentàmeres, estan agrupades en inflorescències en forma de capítol de fins a poc menys de 2,5 cm de diàmetre. Els capítols estan envoltats per bràctees oblongues de fins a 6 mm d'amplada de color marró rogenc. El calze és un poc bilabiat, d'uns 3 mm o poc més; és pilós. La corol·la, blavosa purpúria, amb els pètals soldats, supera els 6 mm i té dos llavis més o menys lobulats. Els estams fan uns 4 mm de llargada i les anteres són de color púrpura. Floreix avançat l'hivern i fins a la primavera.



Hàbitat de foixarda, Flix vers Riba-roja, 13 de gener de 2013

Habita les brolles de romer i xipell (Rosmarino-Ericion) i altres matollars clars, també garrigues i erms en sòls calcaris, margosos i/o guixencs. De distribució mediterrània no penetra excessivament a la depressió de l'Ebre.

A la comarca és molt comú i abundant.

Les fulles en infusió s'han usat com a purgant i per regular l'acidesa d'estomac. Conté globularina amb efectes excitants com la cafeïna. A més s'ha considerat depuradora de l'orina.




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Campanera cabdellada

Convolvulus lanuginosus Desr. , Encycl. [J. Lamarck & al.] 3(2): 551 (1792 ) =  Convolvulus  argentatus Pourr. Jacq. =  Convol...