divendres, 8 de febrer del 2013

Lleterola d’hort

Euphorbia helioscopia L., Sp. Pl.: 459 (1753)

Inflorescència de lleterola d’hort, Vinebre, herbei d'anuals, 3 de febrer de 2013

Herba anual de la família de les euforbiàcies, congènere de la lleteresa de camp o la lleteressa pubescent, erecta i poc pilosa, tija simple o poc ramificada, molt variable de mida però sovint supera els 10 cm i de vegades el pam.


Inflorescència de lleterola d’hort, Vinebre, herbei d'anuals,
3 de febrer de 2013

Fulles espatulades obovades, erectes o patents, serrades amb l'àpex que és arrodonit, la base és cuneada, arriben als 34 x 30 mm.


Detall de la inflorescència de lleterola d’hort, Vinebre, herbei d'anuals, 3 de febrer de 2013

La inflorescència és un pleocasi amb fins a 5 radis pilosos, 1 o 2 cops bifurcat, amb les bràctees obovades romboïdals, lliures. Les flors formen una estructura especial anomenada ciati de fins a 2 cm de diàmetre amb els nectaris no apendiculats, enters i groguencs; estils poc bifurcats. Floreix del febrer a l'abril.

Fruit en càpsula, glabra, de fins a 4 x 4 mm subglobosa, amb pedicel d'1 mm, format per coques arrodonides a l'esquena. Llavors de fins a 2,3 x 1,7 mm, subovoides, alveolades reticulades de color fosc, de vegades negre.


Inflorescència de lleterola d’hort, Vinebre, herbei d'anuals, 3 de febrer de 2013

Viu als herbassars ruderals, herbeis dels camps de cultiu, etc. (Ruderali-Secalietea).

A la comarca és planta comú i de vegades abundant,

De distribució holàrtica ha esdevingut cosmopolita, considerada com a mala herba a molts dels continents que ha envaït.

A la part més interior i continental del territori estudiat hi ha alguns exemplars que poden ser més petits i ramosos des de la base, amb 2-5 radis molt poc pilosos, estils bífids fins a la meitat i llavors de fins a 2 mm que poden correspondre a la subespècie helioscopioides, que viu al mateix hàbitat que la subespècie típica però en llocs més àrids i de vegades guixencs (Agropyro-Lygeion) [subsp. helioscopioides (Loscos & J. Pardo) Nyman, Consp. Fl. Eur.: 651 (1881)]






Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Campanera cabdellada

Convolvulus lanuginosus Desr. , Encycl. [J. Lamarck & al.] 3(2): 551 (1792 ) =  Convolvulus  argentatus Pourr. Jacq. =  Convol...