dimarts, 7 d’agost del 2012

Regalíssia


Glycyrrhiza glabra L.



Inflorescència, vora el riu de la Cana prop de l'Ebre

La regalíssia és una planta geòfita, herbàcia, de fins a 1 m; és planta que viu bastants anys i es clona gràcies a un rizoma molt desenvolupat; el rizoma, dolç, dóna nom al gènere (Glycyrrhiza = arrel dolça).



Detall de l'inflorescència, amb les típiques flors papilionàcies bracteades a la base

Pertany a la família de les fabàcies, la seva flor és típica de la família (papilionàcies) i està formada per: l'estendard és la peça més gran (blanca a la foto superior); la quilla, de colors púrpura, fa un angle agut amb l'estendard i 2 ales també púrpures, una a cada costat de l'estendard i la quilla. El calze és acampanat amb dos llavis i molt glandulós. Les flors tenen una bràctea lanceolada a la base.


Planta en flor el mes de maig, Flix vers la Boca Bovera

Les fulles són compostes amb 8-10 parells de folíols i 1 de terminal (imparipinnaticompostes); els folíols són glabres i enganxosos a causa de les glàndules.


Fruits madurs (llegums), Ascó vers el Pas de l'Ase

Els fruits són llegums d'uns 3 cm i tenen 4-6 llavors de 2-3 mm. L'arrel és vertical i pot arribar a més de 10 m de fondària, fa estolons abundants que poden donar lloc a altres plantes per reproducció vegetativa.


Llegum i llavors madures arronyonades, vores de l'Ebre a Riba-roja

És comú a tota la nostra comarca, abundant en alguns llocs vora l'Ebre.

El rizoma té un contingut molt alt en glúcids (sucres), glicirrina, glucosa i sacarosa. Té una composició química molt abundant en diversos components d'ús medicinal com ara flavonoides, saponines, tanins, sals minerals i vitamina C. S'ha utilitat per al tractament d'afeccions respiratòries (tos i refredats) i gàstriques. La glicirrina pot tenir efectes negatius per a les persones propenses a l'hipertensió. Se'n fan també tots els preparats de l'anomenada "pega dolça".



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Campanera cabdellada

Convolvulus lanuginosus Desr. , Encycl. [J. Lamarck & al.] 3(2): 551 (1792 ) =  Convolvulus  argentatus Pourr. Jacq. =  Convol...