divendres, 7 de desembre del 2012

Espergulària marginada

Spergularia media (L.) C. Presl
=Spergularia maritima (All.) Chiov.


Planta en flor d'espergulària marginada, Riba-roja d'Ebre, vers la presa, herbei vora l'Ebre, octubre de 2010

L'espergularia marginada és una planta herbàcia de la família de les cariofil·làcies, perenne amb la base una mica llenyosa, glabra però amb pèls glandulosos a la inflorescència, sovint ajaguda i de fins a poc més de 50 cm.



Fulles d'espergulària marginada, Riba-roja d'Ebre, vers la presa, herbei vora
l'Ebre, octubre de 2010


Fulles de fins a 3,5 x 0,3 cm, carnoses i amb l'àpex mucronat; té estipules a la base de les fulles, normalment translúcides i soldades fins a la meitat.



Flor d'espergulària marginada, Riba-roja d'Ebre, vers la presa, herbei vora
l'Ebre, octubre de 2010


Flors amb 5 sèpals amb pèls glandulosos de fins a 6 mm de llargada i 5 pètals blancs o rosats més llargs que els pètals; 10 estams amb les anteres grogues. Floreix del març a l'octubre o novembre.

Fruits de fins a 10 mm que supera els sèpals; llavors alades de fins a 0,8 mm, sense comptar amb l'ala, de tonalitats fosques o negroses.

Viu als herbeis humits i salabrosos, sovint vora l'Ebre. És planta poc comú o molt rara Ebre avall de Flix. De distribució subcosmopolita, molt comú al litoral de gran part d'Europa.

Es tracta d'una espècie molt variable morfològicament i se li han donat diversos noms que apuntem com a sinònims.




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Campanera cabdellada

Convolvulus lanuginosus Desr. , Encycl. [J. Lamarck & al.] 3(2): 551 (1792 ) =  Convolvulus  argentatus Pourr. Jacq. =  Convol...